Vandaag de dag weten we niet anders of geliefden dragen trouwringen nadat ze zijn getrouwd. Op de dag van hun huwelijk doen ze elkaar een trouwring om, om die vervolgens te dragen zolang ze samenzijn. Meestal zijn deze trouwringen van goud, zijn ze rond en worden ze aan de linker ringvinger gedragen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Waarom zijn de ringen bijvoorbeeld niet van ander materiaal? In dit artikel lees je over de symboliek van trouwringen.

Trouwringen koop je bij Juwelier Hazekamp


Goud als symbool van onvergankelijkheid

Goud is al eeuwenlang een waardevol materiaal dat wordt gebruikt voor het vervaardigen van sieraden en dergelijke. De oudste bekende gouden sieraden stammen bijvoorbeeld al uit 2500 voor Christus. Mede doordat goud erg zeldzaam en zeer goed is te bewerken is het zo waardevol.

Al sinds de tweede eeuw na Christus wordt het materiaal gebruikt in trouwringen. Maar waarom precies? Dat komt door de grote symbolische waarde van goud. Het symboliseert namelijk de band tussen twee mensen omdat het materiaal onvergankelijk is. Gouden trouwringen hebben simpelweg een tijdloze uitstraling.


De cirkelvorm van trouwringen

Waarom zijn trouwringen vrijwel altijd rond? Dat lijkt simpel: zo passen ze immers het beste om je vinger. Maar de cirkelvorm die de meeste trouwringen hebben heeft ook nog een symbolische betekenis. Een ononderbroken cirkel staat namelijk symbool voor eenheid en eeuwigheid. Als drager van een ring geef je dus aan dat de liefde tussen jou en je partner oneindig is.


De betekenis van de linker ringvinger

Al sinds mensenheugenis worden trouwringen aan de ringvinger gedragen, bij voorkeur die van de linkerhand. Althans, dit is in Nederland zo, net als in landen als Frankrijk, Italië, Engeland en de VS. Daarentegen zijn er ook talloze landen waar ze aan de rechterhand worden gedragen, zoals Rusland, Duitsland en Spanje.
Maar waarom dan de ringvinger van de linkerhand? Die traditie is ontstaan omdat men vroeger geloofde dat er vanuit die vinger een ader recht naar het hart liep. Romantisch, niet?

Het dragen van trouwringen hangt dus van symboliek en tradities aan elkaar. En de kans is groot dat dat nog wel even zo zal blijven. Dus ga je ooit nog trouwen, dan weet je ook waarom je om je vinger draagt wat je draagt.